Δανειακό χρέος, αποσύνδεση και ρίσκα
Ownership Economy Μια οικονομία που μας ανήκει http://ownershipeconomy.net
Η έλλειψη μιας οικονομία η οποία μας ανήκει, είχε ως αποτέλεσμα την απόσπαση του χρηματοοικονομικού κόσμου από τον πραγματικό κόσμο.
Για να διορθώσουμε το πρόβλημα του χρέους με τις χρηματοοικονομικές φούσκες, πρέπει να ανακτήσουμε την ευθύνη και τον κίνδυνο.
Σήμερα, η παραδοσιακή απασχόληση τείνει να θεωρείται ως μια λογική επιλογή που προσφέρει επαγγελματικές ευκαιρίες και οικονομική ασφάλεια.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ιδιόκτητη επιχείρηση είναι για τους ονειροπόλους, και για αυτούς που θέλουν τα ρίσκα και λένε, αυτό θα μπορούσε να είναι καλό για κάποιον άλλο, αλλά όχι για μένα.
Θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη ότι η ιδιοκτησία κεφαλαίου δεν περιορίζεται στην αυτοαπασχόληση ή στην διεύθυνση μιας μικρής επιχείρησης.
Τα συνεταιριστικά δίκτυα στο Mondragon στην Ισπανία και στην περιοχή της Emilia Romana της Ιταλίας, δείχνουν ότι είναι πιθανό για τους εργαζομένους ιδιοκτήτες να αναπτύσσουν ένα εξελιγμένο βιομηχανικό συγκρότημα.
Αυτά τα δίκτυα αναπτύσσονται όταν οι εργαζόμενοι αποφασίζουν να αναλάβουν τα ρίσκα και την ευθύνη της ιδιοκτησίας.
Όλες οι οικονομικές δραστηριότητες περιλαμβάνουν ρίσκα, είναι φυσικό για εμάς να θέλουμε να αποφύγουμε τον κίνδυνο, αλλά εάν δεν αποδεχτούμε το ρίσκο ως άτομα, τότε θέτουμε σε κίνδυνο ολόκληρη την οικονομία μας.
Όταν οι εργαζόμενοι βλέπουν το ρόλο τους μόνο ως παροχή εργασίας, τότε κάποιος άλλος πρέπει να καλύψει το κενό για την χρηματοδότηση του κεφαλαίου που απαιτείται.
Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία ενός χρηματοοικονομικού κόσμου που είναι διαφορετικός και μακριά από τον πραγματικό κόσμο.
Ο χρηματοοικονομικός κόσμος ανησυχεί μόνο για το αν θα κερδίσει χρήματα, τα εξάγει όπου μπορεί να απαιτήσει αδιάκοπη ανάπτυξη χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους πραγματικούς πόρους και τους περιορισμούς της πραγματικής οικονομίας.
Αντί να καλλιεργεί τη βιώσιμη ανάπτυξη με βάση τις ανάγκες της αγοράς, προσπαθεί να εξαναγκάσει την ανάπτυξη σε οποιονδήποτε κλάδο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.
Ένα από τα αρνητικά αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας είναι η φούσκα χρέους.
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι το χρέος είναι μια απομίμηση της απαίτησης πληρωμής τόκων.
Ένα δάνειο μπορεί να συγκριθεί με τα κέρδη ή τα μερίσματα από μια επένδυση.
Η βασική διαφορά είναι ότι το δάνειο επιδιώκει να εξαλείψει κάθε ρίσκο από τη συναλλαγή.
Τα κέρδη είναι ισοδύναμα με τις συγκομιδές των αγροτών, η συγκομιδή δεν είναι εγγυημένη έτσι και τα κέρδη κυμαίνονται με βάση την απόδοση της εταιρείας, αλλά ο τόκος πρέπει να καταβληθεί, ανεξάρτητα από το τι έχει συμβεί.
Προκειμένου να μειωθούν περισσότερο τα ρίσκα, εκείνοι που εκδίδουν δάνεια , συνήθως απαιτούν κάποια μορφή εξασφάλισης.
Για να εξασφαλίσουν το χρέος του δανείου δημιουργούν μια άνιση σχέση με την υγιή οικονομία, η οποία δεν βασίζεται στην αμοιβαιότητα αλλά σε μια δανειοδοτική συναλλαγή.
Η δύναμη της συναλλαγής είναι στα χέρια των δανειστών.
Στο κεϋνσιανό σύστημα που κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος του σύγχρονου κόσμου, ο δανεισμός θεωρείται ως η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης.
Η κυβέρνηση ενθαρρύνει την ανάπτυξη δαπανώντας χρήματα που δεν έχει και χειραγωγώντας τα επιτόκια με την ελπίδα ότι αυτό θα αυξήσει τον δανεισμό και την οικονομική δραστηριότητα.
Αυτή η στρατηγική επιδεινώνει το πρόβλημα, της αναγκαστικής ανάπτυξης που οδηγεί σε έναν ατελείωτο κύκλο εκρήξεων και αποτυχίας ενάντια στην πραγματική οικονομία, όπως μια λαστιχένια φούσκα τελικά η αγορά φτάνει στα ανώτατο όριο της και μετά πέφτει με αποτέλεσμα άλλη μια οδυνηρή περίοδο ύφεσης.
Ένα άλλο πρόβλημα με το κεϋνσιανό σύστημα που βασίζεται στον δανεισμό είναι ο πληθωρισμός, το ίδιο το νόμισμά μας προέρχεται από το χρέος και η ανάγκη για αδιάκοπη ανάπτυξη οδηγεί σε αύξηση της προσφοράς χρήματος, περισσότερα χρήματα για το κυνήγι του ίδιου αριθμού αγαθών και υπηρεσιών σε υψηλότερες τιμές.
Όταν ο πληθωρισμός ανεβαίνει αργά και δεν είναι αντιληπτός, αυτό δεν φαίνεται να είναι μεγάλο ζήτημα, αλλά λόγω του διαχωρισμού της εργασίας και του κεφαλαίου, οι μισθοί των εργαζομένων είναι συνήθως οι τελευταίοι που αυξάνονται παρά την αύξηση της παραγωγικότητας.
Οι μισθοί στις ΗΠΑ ελάχιστα συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, ενώ το κόστος της στέγασης, υγειονομικής περίθαλψης και της εκπαίδευσης αυξήθηκε δραματικά.
Πολλές οικογένειες τώρα βασίζονται σε δύο εισοδήματα, ώστε να κάνουν τα δάνεια πιο διαθέσιμα σε όσους τα έχουν ανάγκη.
Μπορεί να φαίνεται ως ένας καλός τρόπος για να βοηθήσουν τους ανθρώπους, καθώς η πραγματικότητα, τους ωθεί σε μια πιο άνετη ζωή με την απόκτηση ενός πτυχίου κολεγίου.
Το πτυχίο κολεγίου θεωρείται ως ένα βήμα για την αγορά εργασίας και έτσι τα φοιτητικά δάνεια έχουν γίνει ευρέως διαθέσιμα, αλλά αυτό αύξησε το κόστος των διδάκτρων στα κολέγια, για την πρόσβαση στην εκπαίδευση.
Η ιδιοκτησία σπιτιού είναι ένα σύμβολο του τρόπου ζωής της μεσαίας τάξης, αλλά η διαθεσιμότητα των στεγαστικών δανείων έχει αυξήσει τις τιμές των κατοικιών, είναι τόσο υψηλές σε ορισμένα μέρη που είναι δύσκολο για τους ανθρώπους να βρουν ένα αξιοπρεπές σπίτι για να ζήσουμε.
Το σημερινό οικονομικό μας σύστημα είναι απλά μη βιώσιμο, υπάρχουν πολλά πράγματα στα οποία θα μπορούσαμε να ρίξουμε το φταίξιμο, αλλά ο πραγματικός ένοχος είναι το ίδιο το δανειακό χρέος και πιο συγκεκριμένα, είναι η απόσπασή μας από τα ρίσκα και την υπευθυνότητα.
Σε όλη την ιστορία πολλές κοινωνίες έχουν χαρακτηρίσει την πρακτική του χρέους ως ανήθικη, στη σύγχρονη εποχή η πεποίθηση ότι όλοι οι οφειλέτες πρέπει να έχουν μια διέξοδο, οδήγησε στη δημιουργία των νόμων περί πτώχευσης, εάν και δεν μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς το χρέος, αλλά το χρέος έχει κάποια πρακτική αξία, για παράδειγμα για τις μεγάλες αγορές που είναι αδύνατον να γίνουν χωρίς δανεισμό.
Γιατί μπορεί να είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο κεφάλαιο μόνο μέσω επενδύσεων σε μετοχές, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορούν να κάνουν για να αποφύγουν τις αρνητικές συνέπειες της χρεοκοπίας (να μην πληρώσουν).
Ως καταναλωτές, μπορούμε να αποφεύγουμε τον δανεισμό όσο το δυνατόν περισσότερο και να προσπαθούμε να εξοφλήσουμε τα χρέη, να αμφισβητούμε μερικές από τις κοινές μορφές δανεισμού και να αναρωτιόμαστε αν είναι πραγματικά απαραίτητες.
Αλλά η απόλυτη λύση στο πρόβλημα του χρέους για τους εργαζόμενους και τους πολίτες είναι να διεκδικήσουμε την υπευθυνότητα και το ρίσκο.
Εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις δεν αποδέχονταν ποτέ εξωτερικά κεφάλαια, αλλά χρηματοδοτούσαν τα πάντα μέσα από την κοινότητα, δεν θα μπορούσε ποτέ να τους εκμεταλλευτεί ο χρηματοοικονομικός κόσμος.
Αντί να προσπαθούμε να ρυθμίσουμε τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα έπρεπε απλώς να σταματήσουμε να τους δίνουμε τα χρήματα μας, έτσι ως καταναλωτές αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βγάλουμε τα χρήματά μας από την τράπεζα και να τα βάλουμε σε μια πιστωτική ένωση.
Μια πιστωτική ένωση μπορεί να μοιάζει με τράπεζα, αλλά είναι πολύ διαφορετική, ως ένας καταναλωτικός συνεταιρισμός που ανήκει στα μέλη.
Αρχικά ιδρύθηκαν για να υποστηρίξουν τις κοινότητες και να διδάξουν στους ανθρώπους καλές αποταμιευτικές συνήθειες.
Στην πλευρά της επιχείρησης πρέπει να έχουμε ιδιοκτησία των εργαζομένων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να μην είναι υποταγμένοι στα εξωτερικά κεφάλαια.
Εάν απαιτείται χρηματοδότηση δανείου αυτό μπορεί επίσης να παρασχεθεί μέσω των πιστωτικών ενώσεων.
Οι συνεταιρισμοί του Mondragon αναγνώρισαν ότι δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν χωρίς περισσότερα χρήματα και έτσι δημιούργησαν την Caja Laboral.
Αυτή ήταν μια Τράπεζα Ανάπτυξης, μια πιστωτική ένωση που ανήκε στα μέλη του, και επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και τη δημιουργία θέσεων εργασίας για την κοινότητα.
Η προσέγγιση της πιστωτικής ένωσης επιτρέπει στα μέλη της κοινότητας να μοιράζονται τα ρίσκα και την ευθύνη της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στο πνεύμα της αυτάρκειας και του συνεργατισμού και μπορούν να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον.
Σε δύσκολους καιρούς δημιουργούν καταφύγιο από οικονομικές καταιγίδες και βοηθούν τον εαυτό τους να κινηθεί προς ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία.
(Ελληνικοί Υπότιτλοι Δίκτυο Κ.Α.Π.Α.)
Για επιπλέον σχόλια, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: http://ownershipeconomy.net
Facebook: https: //www.facebook.com/OwnershipEco …
Twitter: https://twitter.com/ownershipecon
Created by David Richins
Music:
Dvorak: 4 Romantic Pieces, Allegro Moderato – https://musopen.org/music/2700/antoni…
Bartok: 2 Romanian Folk Dances, #2 – https://musopen.org/music/806/bela-ba…
Chopin: Piano Concerto #1 mvt II, string quintet arrangement:
https://musopen.org/music/2151/freder…